Stort lager | # Egen utveckling | Kunskap

Dumpventil

SPD dumpventil finns med både svetsanslutning och slanganslutning för snabbinstallation eller där man inte vill eller har utrustning för att svetsa. 50mm dumpventiler av mycket högkvalité och snabb reglering. Klarar mycket höga effekter.

Filtrera

Produkter

Visa fler

Val av dumpventil

Dumpventil / "dump" eller avlastningsventil. Man kan säga vilket som passar.

Varför byter man till en annan avlastningsventil när det redan sitter monterat original?
Orsakerna kan vara flera men här tar vi upp några:
Flöde
Tryck
Ljud
Montering

Flöde
Dessa värden är riktlinjer för max flöde. I praktiken så blir det inte alltid så. Därför används större ventil än vad den teoretiskt kan flöda för att ha marginal.
~30mm upp till ~600hp
~40mm upp till ~800hp
~50mm upp till ~2500hp
~60mm upp till ~3000hp

Tryck
Ibland så klarar inte original ventil att hålla ett ökat tryck. Detta kan bero på förslitning över tid eller konstruktion helt enkelt.

Ljud
En original ventil skall vara så tyst som möjligt. Ofta så är denna konstruerad i plast och leder tillbaka luften i systemet. Då säger man att den är återcirkulerande. En dumpventil från eftermarknaden har ofta en metallkonstruktion och har då ett annat ljud. Vissa ventiler är konstruerade så att släpper ut övertrycket utanför systemet. Detta kallas öppen dumpventil eller atmosfärisk dumpventil.

Montering
Ombyggnation av motor kan medföra att original ventil måste flyttas. Detta är ofta en anledning att byta till en annan avlastningsventil. Denna kan både ha en svetsanslutning som måste svetsas fast. Då medföljer nästan alltid svetsflänsen vid köp av dumpventil. Alternativ två är slanganslutning. Då använder man helt enkelt ett T-stycke för att skarva in sig med ventilen i systemet.

Sammanfattning
Placering, montering, flöde och tryck är de faktorer som i största del påverkar hur mycket effekt en ventil klarar eller hur mycket den flödar eller ej. Dumpventilen / Avlastningsventilen skall helst sitta i ytterböj för att kunna evakuera luft på bästa sätt.

Dumpventilen står öppen på tomgång
Du behöver en hårdare fjäder då motorns vacuum övervinner fjäderns kraft.