Stort lager | # Egen utveckling | Kunskap

 

4-Punktsbälte / 6-punktsbälte - Information

 

 

background1

Title

 

 
 

Inledning  

4-punktsbälte och 6-punktsbälte är mer eller mindre standard i racing och sportbilar. Men varför använder man inte bara original bältet? Och ska man ha fyra eller sexpunktsbälte? Detta är några vanliga frågor, och helt klart befogade frågor då man vill sitta säkert om man skall köra bana!

  1. Ska jag välja 4 eller 6-punktsbälte?
  2. Montering av flerpunktsbälten
  3. Kan jag använda 4 eller 6-punktsbälte i gatbilen?
  4. Välj rätt bälte till HANS-skydd
  5. Information om FIA-godkännande
All denna information om bälten och montering är riktad mot bankörning och racing.


Bälten är en säkerhetsdetalj som är oerhört viktig (läs: LIVSVIKTIG!). Så se till att vara påläst och montera bälten enligt instruktioner från tillverkaren. Vid minsta osäkerhet så ta hjälp av erfaren installatör.
- Felaktigt monterade bälten är farliga!
- Korrekt monterade bälten räddar liv!

 
 

1

Ska jag välja 4 eller 6-punktsbälte?

Ska man byt ut bältet mot ett racing/motorsport dito så finns flera varianter att välja mellan. 4, 5 eller 6 punkt.

6-punktbälte skall man välja så långt det är möjligt. Detta håller dig säker utan några kompromisser. Det finns sedan varianter av detta bältet som vi går igenom nedan. Med 6 punkter så får du kraften vid eventuell olycka utdelad över större yta på kroppen. Den undre delen håller dessutom ner midjebältet så du alltid får kraften runt höften och inte mor några mjuka delar.

5-punktbälte är som ett 6-punktsbälte med skillnaden att du bara har en sträva på bältets undre del.

4-punktsbälte är som ett sexpunktsbälte som saknar den undre delen. Ibland så går det att demontera den undre delen på sexpunktsbälten och använda dem som fyrpunktsbälten. 4-punktsbälten används bara om stolen inte har uttag för den undre delen i ett 6-punktbälte, annars använder man alltid bälten med 6 monteringspunkter -Det är säkrare så.

 
 

2

Montering av flerpunktsbälte

Monteringen av bälten delas enklast upp i flera delar. Underdel, Midjedel, Axeldel och monteringspunkter. Alla delar utgår från bältets spänne i mitten av midjan. Var noga med att alltid följa eventuellt reglemente i första hand. Detta skall bara ses som kompletterande uppgifter om reglemente saknas.

Underdel

De två strävorna under spännet  monteras i ett hål genom stolen. Sedan monteras de bakom överkroppens förlängda linje i golvet. Lutningen bör då vara ca 20 grader bakåt. Fästöglorna monteras i plattor i golvet.

Midjedel

Midjebältet monteras så nära höften som möjligt / så smalt som möjligt. Vinkel bakåt skall vara 45- max 60 grader. Fästöglorna monteras i bur, plattor eller i stolkonsol.

Axeldel

Axelremmarna kan monteras med fästöglor och krok eller lindas runt burrör. Montera helst inte bälten mer än ca 20cm bakom stolen då bälten sträcks ut vid olycka och längre bälte tillåter längre streckning. Infästning av axelremmar bakom stolen skall sitta i axelhöjd och inte mer än 20 grader vinkel neråt då krafterna vid en kollision skulle komprimera kroppen nedåt.

Bältets monteringspunkter

Monteringen av bältesöglor kan göras på flera sätt. Bara ett sätt är korrekt. Kraften måste komma i rätt riktning så inte bältesöglan bryts av vid en olycka. Se bild

Bältesöglorna har oftast en krok på sig och tillåter då montering i fästöglor som kan monteras i bilen. På detta sätt så kan man enkelt ta ur bälten ur bilen. På samma sätt som ovan bild illustrerar så skall inte fästöglan belastas i sidled utan bara dragande krafter skall kunna påverka gängan vid en eventuell olycka. 

 
 

3

Kan jag använda 4 eller 6-punktsbälte i gatbilen?

Om du även använder din racebil / banbil på gatan så kan du ha 4 eller 6-punktsbältet monterat så länge original 3-punktsbälte sitter kvar. Det är alltså trepunktsbältet du skall använda när du kör på gatan. En viktig sak att tänka på är att en skyddsbur bör installeras vid användandet av 4/6-punktsbälte. Ett original 3-punktsbälte är optimalt i en kaross utan skyddsbur.


På gatan är ett original 3-punktsbälte att föredra. Detta är genomtänkt så om du t.ex är med om en klämolycka där sidan av bilen trycks in så trycks även din kropp ur bältet mot mitten av bilen. Detta tillåter inte ett 4/6punktsbälte.

 
 

4

Välj rätt bälte till HANS-skydd

Om ett HANS-skydd skall användas så är det viktigt att rätt bälten används. De bälten som är godkända för HANS-skydd är smalare runt nacken för att HANS-skyddet skall få plats. Nu är det HANS-kragen som ligger mot kroppen och delar ut trycket, därför kan bältet vara smalare runt detta område.

 

 
 

5

Information om FIA-godkännande

Datummärkningen
Detta finns för att du inte skall använda gamla bälten. Tyg åldras och säkerheten försämras. När man skall tävla och vill ha högsta säkerhet så gäller FIA märkningen bara en viss tid. Vanligtvis 3 år. Därför är det viktigt att kolla så datummärkningen gäller för den tid som man tänkt använda sina bälten.

FIA-märkning
Det finns olika typer av FIA "märkningar". Den standard som används till denna typen av bälten heter FIA standard 8853-2016. Sen finns tillverkarens FIA homologerings nummer. Denna ser t.ex ut såhär för QSP 3" 6-punktsbälte: SH.016.17-T-6. Varje tillverkare har ett eget nummer.
Skador

Oavsett FIA märkning eller inte så skall det ej finnas några skador på bälten. Om det finns skador på bältet så gäller inte FIA godkännandet.

 
 

---

Vi hoppas att ni skall kunna dra nytta av denna information om bälten. Kom ihåg att valet av bälte hänger ihop med flera delar. Vilken stol man använder, om man har skyddsbur eller inte samt om bilen skall användas på bana eller på gata. Kör man på bana och använder HANS-system så behöver även detta tas i beaktning.